Wat is Cocamidopropyl Betaïne?

Lees in deze blog alles over Cocamidopropyl Betaïne.

Cocamidopropyl Betaïne ook wel CAPB genoemd, is een vetzuuramide afgeleid van kokosnoten. Nu zal je misschien denken: nu weet ik nog steeds niet wat het is? Laat het ons je uitleggen! 

Wat is Cocamidopropyl Betaïne?

De CAPB is een sulfaat en heeft meerdere functies in producten als shampoos, vloeibare zeep en andere badproducten. Het wordt voornamelijk gebruikt als oppervlakteactieve stof, zorgt voor schuim en wordt gebruikt als reiniger. Cocamidopropyl Betaïne zit vooral in de goedkopere shampoos en helaas heeft het grote reinigende vermogen voor veel mensen een ongewenste bijwerking: huidirritatie.

Er zijn veel producten waar Cocamidopropyl Betaïne in voorkomt:

 • Schuimende toiletartikelen
 • Shampoo
 • Douche- en badgel
 • Make-up reiniger
 • Oogmake-up remover
 • Scheerschuim
 • Lenzenvloeistof
 • Tandpasta
 • Huishoudelijke producten
 • Afwasmiddel
 • Allesreiniger
 • Vloeibare handzeep
 • Vloeibaar wasmiddel
Is Cocamidopropyl Betaïne veilig?

Over het algemeen is CAPB bij normaal gebruik gewoon veilig. Sommige mensen zijn er dus allergisch voor en dan kun je cocamidopropyl betaine beter vermijden. Als jonge kinderen last krijgen van huiduitslag, jeuk of bultjes na het wassen met een bepaalde zeep of shampoo komt dit vaak door de cocamidopropyl betaine. Wanneer je huid er niet goed op reageert kun je last krijgen van een droge huid en kan er mogelijk eczeem ontstaan. Het verschilt dus per persoon of de Cocamidopropyl Betaïne kwaad kan of niet.

Is er dan een probleem?

Na veel discussies en onderzoeken is gebleken dat de Cocamidopropyl Betaïne niet perse zorgt voor de irritatie bij iedereen. Nadat de CAPB werd uitgeroepen tot ‘allergenen van het jaar’ werd daar nog eens goed naar gekeken. Die huidirritatie ontstaat alleen wanneer de CAPB niet helemaal zuiver is. Verschillende experts zijn het dus niet helemaal eens over de beschadigende werking die Cocamidopropyl Betaïne heeft. Wel is dus een feit dat Cocamidopropyl Betaïne een sulfaat is en dat sulfaatvrije producten beter zijn voor je haar en huid. 

Allergisch 

Als je merkt dat je uitslag, bultjes of eczeem krijgt van producten waar Cocamidopropyl Betaïne in zit, dan is er een grote kans dat je allergisch bent. Laat dit altijd voor de zekerheid checken door je huisarts. Daarna moet je ervoor zorgen dat je er niet meer mee in aanraking komt. Het is belangrijk dat je alle etiketten van de verpakkingen extra goed checkt en dus de Cocamidopropyl Betaïne zo kunt vermijden. Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke producten zonder sulfaten waardoor je huid niet geïrriteerd zal raken. Neem een kijkje in de Natuurkappershop en ontdek welke allergievrije producten geschikt zijn voor jou!

Wil je wat inspiratie opdoen? Neem gerust een kijkje op mijn Instagram account:
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *